Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Jag behöver tystnaden i naturen

Körsbärsblomningen i Luma, skärgårdsliv på Nämdö och ensliga joggingspår i Nackareservatet. Arlanda Express tågvärd Sabine Latos samlar på storslagna naturupplevelser.

Sabine Latos har en speciell dragning till det tysta, natursköna Stockholm, där kontrasten till hennes sociala arbete på Arlanda Express blir som allra störst.

– Jag älskar alla härliga möten och samtal med resenärer och kollegor, och att liksom kunna känna förväntan i luften hos människor på väg till sina resmål. Men jag behöver också lugnet och tystnaden som naturen ger mig.

Vilka är dina smultronställen?

– Jag älskar att jogga i Nackareservatet, på sommaren avslutar jag rundan med ett dopp i Söderbysjön. Min favorit-ö är Nämdö, där hittar man den vilda, oexploaterade skärgården. Och kring den 9 maj tar jag tvärbanan till Hammarbysjöstad och Luma och ser när ett femtiotal körsbärsträd slår ut. Den synen är svår att slå.

Sabine är van vid att agera ambassadör för Stockholm. I tåget på Arlanda Express får hon ofta tipsa om sevärdheter i staden, och i hennes tidigare arbete på turistbyrå fick hon själv möjlighet att prova på många av stadens turistattraktioner. Hon tycker att fler borde testa att vara turist i sin egen stad.

– Jag kan rekommendera att hoppa på en guidad sightseeingbåt som verkligen ger en förståelse för hur stadens alla öar och vatten hänger ihop. Ett annat tips är att åka till en annan tårtbit av staden än den man bor och jobbar i, göra en utflykt av det. När Tössebageriet lanserade sin semmelwrap förra året åkte jag dit för att provsmaka en, och kunde på samma gång upptäcka lite av Östermalm där jag annars aldrig hänger. Varje stadsdel har verkligen sin speciella karaktär och charm.

Sabine tror att tågvärdar reser mer i snitt än andra, kanske för att lockelsen blir för stor med att se alla spända resenärer på väg till äventyret, och de som kommer glada och nöjda tillbaka.

– Det är svårt att inte påverkas när man hör om något extra spännande resmål, typ Madagaskar. Själv drömmer jag om Polynesien i Söderhavet, men också om att åka tillbaka till Makarska Rivieran i Kroatien. Det är så otroligt vackert där.

Personalen på Arlanda Express talar tillsammans 18 olika språk. Sabine är en av de som bidrar till mångfalden då hon pratar flytande tyska. Hon har rest runt mycket i Tyskland, och är särskilt fäst vid Lindau i Bayern där hon vandrat i bergen.

– Där finns tystnaden, otroliga vyer, fina berg och lagom långa vandringsturer. Man kan bo på genuina små gästhus där de skickar med matsäck så man står sig på dagsturerna. Jättemysigt!
 

Namn: Sabine Latos
Gör: Tågvärd på Arlanda Express.
Drömresmål: Polynesien och Makarska Rivieran i Kroatien.


Text: Therese Johansson
Foto: Sigrid Malmgren

Sabines tre stockholmspärlor

Paddla i naturreservat. Stockholm är med allt sitt vatten perfekt för kanot eller kajak. Tyresåns sjösystem är ett litet paradis för paddlare. Det går att ta sig långt genom systemet – turen från Farstanäset i Magelungen till Tyresö slott är ungefär två mil lång. En fjärdedel av Tyresåns yta är skyddad natur, och här hittar du orörda skogar, sjöar, våtmarker och odlingslandskap.

 

Brunch på Stallmästaregården. Söndagar är brunchdagar. Njut av god brunch i idyllisk miljö på Stallmästaregården med utsikt över Brunnsviken i Kungliga Hagaparken, bara en kort promenad från Stockholm city. Promenera runt och känn historiens vingslag – gården har anor från 1600-talet och är Stockholms äldsta kvarvarande värdshus.

 

Rofyllda Rosendal. Hitta din alldeles egna berså i lummiga Rosendals Trädgård på Djurgården. Här strosar du sakta och länge i vackra omgivningar bland prunkande växtlighet och fruktträd från 1860-talet. I ett av växthusen ligger Rosendals Trädgårdskafé där det serveras lunch, smörgåsar och bakverk, allt efter säsongens ekologiska och biodynamiska råvaror. Brödet och kakorna bakas på plats i vedugnsbageriet intill.

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter