Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Typ av resa

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Skaldjurskalas utomlands

Så här mitt i kräftsäsongen kanske du längtar utomlands för mer av havets och sjöarnas läckerheter. Ta det lugnt, vi har hittat världens bästa resmål för skaldjursentusiaster, några nära och andra lite längre bort. Varför inte låta magen bestämma nästa resmål? Läs här och låt dig inspireras.

Bryssel:
Belgien är ett litet land med en stolt mathistoria. I landet som uppfann pommes frites är skaldjur och andra havets läckerheter grundpelare i menyn. Bryssel kan trösta den mest kräsne resenär med en uppsjö av Michelin-restauranger, men utbudet är stort och det finns gott om enklare alternativ.

Ostron, musslor, pommes frites och choklad är belgiska specialiteter, och ska man utse den mest typiskt belgiska rätten måste det bli moules-frites, den traditionella kombinationen av musslor och pommes frites. I Bryssel hittar du alla varianter på nationalrätten, och varför inte göra som belgarna och skölja ned det hela med lite god, lokalt producerad öl?


Singapore:
Singapore har seglat upp som ett av världens mest intressanta resmål för matintresserade, inte minst tack vare en uppsjö av fantastiska gatukök. Snabbmaten i Singapore måste vara världens bästa, och två av gatuköken blev 2016 förärade med varsin stjärna i hela världens matbibel, Michelinguiden.

Här behöver du aldrig gå hungrig och förr eller senare måste du pröva landets mest populära skaldjur, den stora srilankesiska krabban. Det finns många sätt att tillaga den med allt från svartpeppar till salta ägg, men paradrätten heter Chili Crab. Den skapades på 1950-talet av Madame Cher i hennes då enkla matstånd. Nu har hon sin egen Roland Restaurant där man fortfarande lagar hennes Chili Crab, originalet. En skaldjursklassiker!


New Orleans:
Den här staden har så mycket som talar för sig. Fantastiskt klimat, vänliga människor och framför allt, den bästa maten i USA! Hit åker du för den stora årliga karnevalen Mardi Gras, men också för ett fantastiskt nattliv med massor av livemusik i en stad som kan kännas lite stökigare än andra turiststäder. Ta det lite lugnt på småtimmarna, och ta en taxi om du är osäker på vart du ska.

Maten är en höjdare. Här möts det lantliga Cajun-köket och det förfinade kreolska med sina franska influenser. Man blandar fläsk och kräftor, gärna i stora mängder. Och här äter du mycket fisk och skaldjur med de klassiska grytorna Gumbo och Jambalaya, stuvade kräftor, BBQ Shrimps, Trout Meuniere eller räkor med remouladsås. Allt lika gott!


Galway:
Irlands atlantkust är fantastisk, och kring staden Galway är naturen nästan overkligt vacker med den väldiga oceanen ständigt närvarande. Det här är en region som helt präglas av fisk och skaldjur, och musik! För i County Clare söder om staden hittar du också hjärtat i den traditionella Irländska musiken.

Och fransmännen får ursäkta, men här finns också vad som kanske är världen godaste ostron. Norr om staden, vid Galwaybuktens södra strand, är det ostronodling som gäller. Här kretsar allt kring de utsökta moluskerna, men du kan också frossa i stora irländska humrar och krabbor som du ofta själv får välja ur stora akvarier i restaurangerna. Ett mecka för skaldjursälskare!

Skribent: Johan Lindman
Bildkälla: Getty Images

 

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter