Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Flyga med Fido

Är du sugen på att ta med dig hunden nästa gång du ska ut och resa? Det är faktiskt inte så jobbigt som du tror, men det finns ändå några saker som du måste tänka på. Här får du reda på allt som behövs för att ta med din bästa vän på planet.

Kabinen eller lastrummet?
Många flygbolag låter dig ta med mindre hundar eller katter in i kabinen. Då får du ta med din ögonsten i en specialväska som gäller som ditt handbagage. Ta reda på hur stor väskan får vara så att du är säker på att din hund får plats, och kom ihåg att hunden aldrig får vara lös i kabinen under resan. Om din hund är för stor för att få plats i en tillåten väska måste den flyga i lastrummet. Då checkas hunden in som bagage och reser i en speciell, upplyst avdelning av lastrummet där både temperatur och lufttryck är detsamma som inne i kabinen. Ett bra tips är att du i god tid vänjer din hund vid buren eller väskan den ska resa i för att den ska känna sig så trygg som möjligt. Alla flygbolag har inte plan med uppvärmda och upplysta lastrum, och olika bolag har olika regler för hur gammal hunden måste vara. Kolla alltid med flygbolaget vad som gäller, om det inte funkar får du helt enkelt leta efter en biljett med ett annat bolag.
 

Vart ska ni åka?
Olika länder har olika lagar, regler och vaccineringskrav så det är viktigt att ha koll på vad som gäller dit du ska. Inom EU är det oftast inga problem så länge som din hund är ID-märkt, har ett hundpass (EU-pass) och är vaccinerad mot rabies. Ska du till exempelvis åka till Norge måste din hund vara avmaskad av en veterinär som sätter en stämpel i passet. Om du är osäker på vad som gäller för just er destination kan du höra med ambassaden för det land ni ska resa till för att får reda på vad som krävs. Kolla också vad som gäller när ni kommer hem igen, du vill inte bli överraskad av tullen och riskera att din hund måste sättas i karantän i en period.
 

Vad kostar det?
Priserna varierar mellan olika flygbolag, och om hunden flyger med dig i kabinen eller om den måste resa i lastrummet. Att ta med hunden i kabinen kan kosta allt från 200 till 1 000 kronor, och i lastrummet kan priset variera från några hundra upp till 3 000 kronor. Till det får du lägga att de flesta bolag har olika vikt- eller åldersbegränsningar. Ta kontakt med det flygbolag du tänkt åka med och fråga hur mycket det kostar för just dig och din hund.
 

Prata med din veterinär
Inför resan kan det vara bra att rådgöra med din veterinär om hur just din hund kan klara en flygresa. Alla hundar är olika och faktorer som stresstålighet, ålder och allmänt hälsoläge kan spela in för att avgöra hur bra din hund kan hantera en flygresa. Det gäller både om den ska resa med dig i kabinen, eller själv i lastutrymmet.

Kom ihåg

  • Förbered dig och var ute i god tid.
  • Rasta hunden ordentligt innan ni åker, undvik också att ge den mat precis innan resan.
  • Använd ett halsband med namnbricka. Om hunden mot förmodan kommer bort är det viktigt att man kan hitta ditt nummer och hundens namn på halsbandet.
  • Ta med lite favoritgodis, leksaker och vatten. Det är bra att ha med sig extra belöningar att bjuda på när ni väl har landat.
  • Glöm inte bort att anmäla er till tullen i Sverige när ni kommer hem igen.

 

Text: Johan Lindman
Foto: Getty Images

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter