Resa med djur

Vill du ta med hunden, katten eller undulaten på utlandssemestern? Reglerna skiljer sig mycket mellan olika flygbolag och mellan olika länder – men det finns några punkter som är generella. Det här behöver du och ditt husdjur ha koll på.

Resa med djur på Arlanda express

Du får gärna ta med dig hundar och andra mindre sällskapsdjur. Ditt sällskapsdjur ska vara kopplat eller placerat i bur, och får inte sitta på stolarna. Använd någon av vagnarna i mitten av tåget, som är märkta med en djurtillåten dekal. Ledarhundar för synskadade är välkomna i alla tågvagnar.

Kabinen eller lastrummet?

Många flygbolag låter dig ta med mindre djur i kabinen, då får du ta med din ögonsten i en specialväska som gäller som ditt handbagage. Ta reda på hur stor väskan får vara så att du är säker på att ditt husdjur får plats, och kom ihåg att djuret aldrig får vara lös i kabinen under resan.

Om du har ett husdjur som är för stort för att få plats i en tillåten väska måste det flyga i lastrummet. Då checkas djuret in som bagage och reser i en speciell, upplyst avdelning av lastrummet där både temperatur och lufttryck är detsamma som inne i kabinen. Ett tips är att du i god tid vänjer din kompis vid buren eller väskan före resan för att den ska känna sig så trygg som möjligt.

Alla flygbolag har inte plan med uppvärmda och upplysta lastrum, och olika bolag har olika regler för hur gammal ditt husdjur måste vara. Kolla alltid med flygbolaget vad som gäller, om det inte funkar får du helt enkelt leta efter en biljett med ett annat bolag.

Vart ska ni resa?

Olika länder har olika lagar, regler och vaccinationskrav så det är viktigt att ha koll på vad som gäller dit du ska. För att din resa ska bli så smidig som möjligt – innan du flyger, se till att du har alla nödvändiga papper i ordning för att din katt eller hund ska kunna flyga, inklusive vaccinationsdokument. Alla sällskapsdjur som ska resa både inom och utanför EU behöver numera ett eget pass. Passet visar att djuret har id-märkts och uppfyller alla de krav som en resa inom EU ställer. Hamstern, undulaten eller andra smådjur behöver dock inte något pass – för dem gäller andra regler.

Om du är osäker på vad som gäller för just din destination kan du höra med ambassaden för det land ni ska resa till för att får reda på vad som krävs. Kolla också vad som gäller när ni kommer hem igen, du vill inte bli överraskad av tullen och riskera att ditt djur måste sättas i karantän i en period.

Fråga din veterinär

Innan du beger dig ut på resa är det bra att göra ett besök hos veterinären för att kontrollera husdjurets allmänna hälsa och se till att alla vaccinationer fortfarande gäller. Alla djur är olika och faktorer som stresstålighet, ålder och allmänt hälsoläge kan spela in för att avgöra hur bra det kan hantera en flygresa. Det gäller både om den ska resa med dig i kabinen, eller själv i lastutrymmet.

Tänk på:

  • Förbered dig och var ute i god tid.

  • Rasta ditt husdjur ordentligt innan ni åker, undvik också att ge den mat precis innan resan.

  • Använd ett halsband med namnbricka. Om husdjuret mot förmodan kommer bort är det viktigt att man kan hitta ditt nummer och hundens namn på halsbandet.

  • Ta med lite favoritgodis, leksaker och vatten. Det är bra att ha med sig extra belöningar att bjuda på när ni väl har landat.

  • Glöm inte bort att anmäla er till tullen i Sverige när ni kommer hem igen.

Köp biljett

Fler som reser är billigare. Och roligare! Vår smarta prismotor ger dig alltid maximal rabatt på gruppbiljetter.