Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Jobbet gör att reslusten pirrar konstant i magen

Tågvärden Steffen Hahn är inte bara på resande fot i jobbet. Så snart han är ledig packar han väskan och ger sig ut för att upptäcka världen. Här delar Arlanda Express egen globetrotter med sig av sina bästa restips.

Kärleken fick Steffen Hahn att lämna hemlandet Tyskland för Stockholm och Sverige för snart tio år sedan. Tanken var att han skulle jobba som litteraturöversättare, men av en slump såg han att Arlanda Express sökte tågvärdar och blev intresserad.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att testa i ett par år. Nu har det blivit nio, skrattar han.

– Ganska snart upptäckte jag att det är människor och resor jag vill jobba med, inte sitta vid ett skrivbord. På Arlanda Express får jag möta otroligt många spännande människor med olika nationaliteter, olika bakgrunder och olika anledningar att resa.

Bland de vanligaste frågorna Steffen får från resenärerna är vad de måste se och göra i Stockholm.

– Självklart ska de se Gamla stan, som de ofta redan har planerat, men jag brukar också tipsa om att promenera runt de andra öarna. Södermalm och Kungsholmen är två av mina favoriter eftersom man kan gå längs vattnet i princip hela vägen, dessutom finns många bra restauranger och kaféer där man kan stanna till.

Tillsammans talar personalen på Arlanda Express 24 olika språk. Förutom svenska behärskar Steffen engelska, norska, danska och, naturligtvis, tyska.

– Jag är uppvuxen i Frankfurt-området och dit åker jag gärna för att hälsa på familjen och njuta av de vackra omgivningarna, berättar Steffen, som gärna är ambassadör för sitt hemland:

– Eftersom Tyskland är så pass stort finns mycket att upptäcka. Landsdelarna och de tre största städerna – Berlin, Hamburg och München – är väldigt olika och trevliga på sina egna sätt. Bland det bästa med att resa till Tyskland från Sverige är närheten, det tar bara en och en halv timme med flyg från Arlanda till Berlin.

Men det är inte bara till Tyskland som Steffen åker när han är ledig. I snitt två gånger per månad reser han utomlands, både längre och kortare sträckor.

– Jobbet gör att reslusten pirrar konstant i magen. Som tågvärd känner jag att jag alltid är på väg någonstans och blir väldigt inspirerad att upptäcka världen, berättar han.

– För mig börjar resan i den sekund jag beger mig till flygplatsen. Jag försöker göra resan till en del av semesterupplevelsen och tillbringar gärna en stund i flygplatsloungen, kanske med ett gott glas vin, innan det är dags att boarda planet.

Steffens senaste destination var Chicago, dit han reste med en vän.

– Annars reser jag mycket själv och kan verkligen rekommendera andra att prova det. Du lär dig att trivas i ditt eget sällskap och behöver inte kompromissa med någon. Dessutom är chansen större att du får nya bekantskaper. Jag har fått nya vänner världen över genom mitt resande och genom min bildblogg på Instagram, där jag samlar mina bästa resminnen.

Steffens tre favoritdestinationer:

Japan
”Förra året besökte jag Japan för första gången och landet har redan blivit en favorit. Framför allt älskar jag maten, som är så otroligt mycket mer än sushi. När jag var i Osaka förstod jag verkligen varför staden kallas ’Japans kök’. Kulturen och landskapet är också väldigt fascinerande. Näst på min Japan-lista står Kyoto och närliggande områden.”

Madrid, Spanien
”Trots att Madrid är en av Europas största städer finns ett otroligt lugn där som jag älskar. Av stadens många vackra parker är Retiro min favorit. Madrid har mycket att erbjuda i gastronomisk väg också. I hjärtat av staden ligger tapasbaren La Petisa som serverar en blandning av spanska och argentinska tapas. Dit har jag återvänt till så många gånger att jag blivit vän med ägarfamiljen.”

New York, USA
”Jag tror att man kan åka till New York hur många gånger som helst och alltid upptäcka något nytt. Det är hela stora, vida världen i en enda stad. Eftersom det ofta blir aktiva dagar på Manhattan väljer jag gärna att bo i lugna, mysiga Astoria i Queens. Det är som en småstad i staden med många bra restauranger inom ett litet område.”

Steffen Hahn
Ålder: 37.
Gör: Tågvärd på Arlanda Express.
Drömresmål: Sydamerika har jag än så länge inte varit till, så det står högt upp på min lista. Framför allt lockas jag av Argentina och Uruguay.
Följ: Steffen på Instagram

Text: Josefin Svenberg
Foto: Sigrid Malmgren

 

 

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter