Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Stockholm har fått en egen identitet

Häng i hipstermeckat! Följ med Arlanda Express tågvärd Isak Morell till SoFo på Södermalm.

Hans lugna oas är Centralbadet, men annars är det SoFo’s uteliv som gäller. Arlanda Express tågvärd Isak Morell är söderkisen som sett Stockholm gå från ängslig till självsäker. Följ med till hipsterns mecka.

Isak Morell är född och uppvuxen i söderförorten Örnsberg, och känner Stockholm utan och innan. Han rör sig hemtamt bland butiker, barer och restauranger i SoFo, området söder om Folkungagatan ­– det är där han känner sig hemma.

– Jag har bott här i hela mitt liv och känner staden väldigt väl. Jag trivs bäst på Södermalm, det är en bra mix av boende, kontor och butiker. En plats där människor lever och bor, där mycket händer. Södermalm är en levande stadsdel med massa grymma restauranger och barer.

– Till Ljunggrens går jag för att dricka goda drinkar, de har stans bästa Negroni. Jag tar en kaffe på Il Caffè, käkar bengaliskt på Gossip och hänger med kompisar på krogen Judit & Bertil. Mina kläder handlar jag på Herr Judit. Gemensamt för alla dessa ställen är att de ligger på Söder, så jag rör mig inte särskilt långt!

För Isak är Stockholm en annorlunda stad mot för bara tio år sedan. Han tycker att staden har förändrats till det bättre och att det finns ett större självförtroende till att våga stå på egna ben.

– Förut snyltade Stockholm ganska mycket på internationella storstäders identiteter. Det var viktigare då att nattklubbar kändes som i Berlin och att tapasbarer kändes som i Barcelona. Idag har staden en egen identitet, och erbjuder ett annat sätt att leva på. Utelivet har till exempel förändrats ganska mycket, förr var det begränsat till Stureplan, men nu poppar det upp klubbar, barer och restauranger utanför tullarna.

Isak har jobbat som tågvärd på Arlanda Express i snart två år, och tycker att det bästa med jobbet är få använda sina Stockholmskunskaper för att göra vistelsen i staden lite extra härlig.

– Det roligaste är att hjälpa till med tips på vad man kan göra i Stockholm, och extra kul när man känner att man verkligen träffade rätt. Många stannar bara över dagen och då är mitt standardtips att promenera längs vattnet och strosa i Gamla stan, och äta en bit mat på Sally Voltaire & Systrar i Åhlénshuset. Riktigt bra restaurang som vunnit DN:s Gulddraken.

Som tågvärd är det lätt att påverkas av alla förväntansfulla resenärer och äventyrets lockelse, och Isak reser själv väldigt mycket.

– Ja, reslusten triggas definitivt av att möta glada och entusiastiska resenärer på väg till äventyret. Jobbet är flexibelt och har gett mig helt andra möjligheter att resa, så det blir minst fyra resor per år. Bästa resmålet i år var Costa Rica, jag var där i sex veckor i våras. Fantastiskt vacker natur som inte är förstörd av turism.

Julen står för dörren och Stockholm har klätt sig i sin vinterskrud. Isak titulerar sig skämtsamt som ”Grinchen” och säger sig inte vara så mycket för julen, föredrar istället sol och värme. Men som den urstockholmare han är, har han förstås ändå koll på var julen händer.

– Skansens julmarknad är ju en klassiker, ett måste för den som vill frossa i traditioner och uppleva jular från förr. Garanterad julstämning! Ett annat tips är att  strosa i Hötorgshallen och njuta av alla dofter från julens delikatesser. Och förstås promenera i Gamla stans gränder, bland alla vackra gamla hus. Charmen lyser igenom tydligare under vintern, det känns mer genuint då.

Isaks tre stockholmspärlor:

Centralbadet
Drottninggatan 88

Hit går jag när jag vill koppla av och andas ut ordentligt. Beläget i en vacker, anrik byggnad är det en blandning mellan ett spa och ett vanligt bad, alltid lugnt och skönt och aldrig pretentiöst. Centralbadet ligger mitt i city, på Drottninggatan, men väl där inne är stadens larm och brus som bortblåst. Det är ganska ballt.

Ugglan
Närkesgatan 6

Ett perfekt ställe när man både vill dricka öl och aktivera sig med något. Här finns boule, flipper, foosball, dart, shuffleboard, pingis och mycket mer – en jättestor ungdomsgård för vuxna helt enkelt. Det är väldigt avslappnat och opretentiöst, och alltid riktigt bra stämning.

Landet
LM Ericssons väg 27

Trevligt ställe om man vill testa något utanför Stockholms innerstad. Landet ligger vid Telefonplan söder om Stockholm, granne med Konstfack. God mat, goda drinkar, bra musik och mysigt barhäng.
 

Namn: Isak Morell
Gör: Tågvärd på Arlanda Express
Drömresmål: Bali, Indonesien

Text: Therese Johansson
Foto: Sigrid Malmgren

 

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter