Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Fyra perfekta städer för en mini-weekend

Har du redan glömt den sköna semestern i somras? Då kan det vara dags att tanka lite energi med en snabb touchdown i en trevlig storstad nära dig. Ta flyget för en mini-weekend som inte kostar några extra lediga dagar. Vi tipsar om fyra charmiga städer med närheten till Stockholm.

Köpenhamn:
Med klassiker som Tivoli, Nyhavn, Amalienborg och Ströget är det väl få svenskar som aldrig varit i den danska huvudstaden. Men eftersom Köpenhamn ligger så nära tar vi lätt vår närmaste, mest lättillgängliga storstad för given. Köpenhamn är en perfekt blandning av det korrekt nordiska och avslappnat kontinentala. De artiga danskarna anstränger sig gärna för att prata ”skandinaviska” så vi förstår, och känslan av att vara på kontinenten infinner sig så fort du kliver ut ur hotellet. Gå på Tivoli för att uppleva Skandinaviens trevligaste nöjesfält, shoppa på ströget eller gå ut för en bit mat i populära gamla slakthusområdet Kødbyen. Vad du än väljer blir du aldrig besviken. Danskarna kan sitt ”hygge” och det går inte att missa känslan av det genuina gemyt som genomsyrar hela den här staden.


Helsingfors:
Det är lätt att glömma bort vår exotiska granne i öster, men Helsingfors är en märkligt vacker liten storstad som bjuder på en fantastisk mix av öst och väst, tillsammans med ett kulturarv som imponerar. Det vimlar av muséer i staden och Helsingfors är ett mecka för designjägare. Utbudet av konst och arkitektur är imponerande, men du kan ändå lätt promenera mellan sevärdheterna eftersom stadens centrum inte är alltför stort. Shoppa på legendariska Stockmann, promenera i Esplanadparken eller ta en fika på klassiska Fazer Café. När kvällen kommer ska du absolut våga dig ut, för nattlivet har exploderat under de senaste åren och stämningen strider mot bilden av de reserverade finländarna. Man älskar helt enkelt att festa och här finns allt från svettiga rockbarer till sofistikerade cocktaillounger. Du får allt du kan önska dig bara en timme från Stockholm.
 

Warszawa:
Du kanske fortfarande tänker på Warszawa som någonting grått och deppigt med dålig mat och tråkiga kalla-kriget vibbar? Då är det dags att tänka om, för staden har utvecklats snabbt. Det nya Warszawa är en både trendig och ganska billig storstad som lockar till sig både konstnärer och designers från ett Berlin som bara blir dyrare och dyrare. Det märks tydligast på hipsterstämningen i studentstadselen Powisle och konstnärerna i det bohemiska Praga. Warszawa är inne i en snabb, kreativ förvandling. Den vackra kärnan i Gamla Stan är nybyggd efter kriget, men man gjorde det efter gamla ritningar och stadsdelen fick världsarvsstatus redan 1980. Om allt kretsar kring mat för dig kanske Warszawa inte mäter sig med Berlin eller Köpenhamn. Men gillar du god öl och starka korvar finns det inget att klaga på. En stad som är nära att flyga till och billig att vistas i. Låt dig charmas av det nya Warszawa.


Hamburg:
Hamburg är en gammal Hansastad rik på historia med en stor hamn, massor av restauranger, coola butiker, stora exklusiva varuhus och charmiga loppisar. Men glöm att jämföra staden med Berlin, för Hamburg är något helt annat. Allt utgår från hamnen och här finns faktiskt fler kanaler och broar än i Amsterdam och Venedig tillsammans. Här bor också fler miljonärer än i någon annan europeisk stad och det märker du på restaurangutbudet. Hamburg är Tysklands gastronomiska huvudstad och här hittar du allt, oavsett kök eller prisklass. Och det går inte att prata om Hamburg utan att nämna Reeperbahn, det legendariska nöjesstråket som fostrade The Beatles innan de blev världsberömda. Gatan är inte bara barer och strippklubbar utan också kärnan i ett område med trevliga krogar, nattklubbar och affärer. Hamburg är en dold pärla när du behöver en snabb flykt från vardagen.

Text: Johan Lindman
Foto: Getty Images

 

 

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter