Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Typ av resa

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Värm upp dig i storstan

Även om badsäsongen är över kan det vara skönt att åka till en varmare stad nu när mörkret och vinterkylan faller. Södra Europa bjuder på några pärlor där uteserveringarna fortfarande har öppet. Här är våra favoriter för en helg utan mössa.

Madrid – Barcelona för vuxna
Svenskarna älskar Barcelona. Så mycket att vi ibland glömmer bort det som kanske är den spanskaste av alla städer – Madrid. Och Spaniens huvudstad visar sig från sin absolut bästa sida på hösten när sommarens stekheta temperaturer blivit svalt behagliga i en stad fylld av monument, historiska byggnader och breda avenyer. Madrid känns lite som Paris, en stad som gjord för promenader. Madrid är också huvudstad för hela den spansktalande världen, så här hittar du kultur i överflöd och en matkultur som inte gör någon besviken. I Madrid äter man sent, och ett tips är att börja kvällen på magnifika marknaden San Miguel nära Plaza Mayor. Det är en inbyggd saluhall där du kan promenera runt med ett glas vin och småäta i timmar. Missa inte heller Prada-museet, med så många mästerverk under samma tak att det är svårt att smälta på bara en dag.


Alla vägar bär till Rom
Rom är en oslagbar plats för den som gillar god mat, vacker arkitektur och otroliga sevärdheter. Trots att det är en storstad med ett fullkomligt galet överflöd av historiska monument och byggnader är Rom en stad som känns liten och välkomnande när du ger dig ut för att upptäcka den. Vill du besöka Colosseum och Vatikanstaten på samma dag? Inga problem. Det är lätt att både hitta och ta sig fram, och Romarna själva är trevliga och gästvänliga och visar dig gärna vägen om du hamnar fel. Bra restauranger verkar ha uppstått överallt och mysiga caféer växer som svampar i den här stan. Slå dig ner på ett café för en perfekt espresso med äkta italiensk gelato och det känns som om du är med i en italiensk film. Rom är en otroligt vacker stad med en elegant charm som går att ta på.


Nice – Medelhavets pärla
Hösten är en fantastisk tid att besöka medelhavet, och Nice ligger som en pärla mitt på den legendariska kuststräcka som brukar kallas Rivieran. Om Rivieran kan vara lite för mycket under högsäsong när hela världens rikaste flockas kring de dyraste hotellen och stränderna, då är det både lugnare och skönare med en höstweekend i vad som ändå är Frankrikes femte största stad och Rivierans största turistort. Nice har över 300 soldagar per år, och även om du kanske inte vill bada i oktober är en lång promenad längs stranden mitt i stan en livgivande upplevelse. Efter Paris är Nice den stad i Frankrike som har flest gallerier och museer, och här hittar du också fantastisk shopping med alla stora modehus på plats. Och restaurangerna, ja vad kan man säga? Här hittar du några av Frankrikes bästa restauranger, men också genuina brasserier, mysiga caféer, trevliga glassbarer, pittoreska marknader och mat från all världens hörn.


Aten ­– Ett annat Grekland
För många av oss har Aten bara blivit ett stopp på vägen ut i den grekiska övärlden, men den här staden är mycket mer än så. Det här är ju trots allt en hel civilisations huvudstad, och en vandring genom Aten är en vandring genom hela vår västerländska historia. Självklart måste man besöka Akropolis, det mer än tvåtusen år gamla ruinområdet uppe på Akropolisklippan. Men Aten är också fyllt av allt du kan förvänta dig av en modern storstad. Du får massor av shopping och underbar mat i en stad som både är modernt urban och lantligt avspänd på samma gång. Promenera runt i den äldsta stadsdelen Plaka med trånga gränder, historiska ruiner och uteserveringar. Här hittar du också massor av småbutiker och stadens största loppmarknad på söndagar för en perfekt avslutning på din höstweekend i Aten.

Text: Johan Lindman
Foto: Getty Images

 

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter