Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Upplev det gröna Oslo

Skog, fjord och storstadspuls. Vill du kunna kombinera frisk luft och storslagna naturupplevelser med ett levande kulturliv är Oslo staden för dig. Belägen mellan Oslofjorden och skogsområdet Nordmarka kan du gå på tur i det vilda, bestiga operahus och shoppa klimatsmart – allt på samma dag. Arlanda Express och Norges motsvarighet Flytoget tar dig snabbt och miljövänligt till och från flygplatserna i Stockholm respektive Oslo.

Ta tuben till turen!
Med sina 40 öar i Oslofjorden, stora parker och skogsområden som täcker över hälften av kommunens yta kan Oslo verkligen göra anspråk på att kallas en grön stad. Och det är detta som är så unikt med Oslo – det är nämligen förbjudet att bygga på platser där det finns möjlighet till naturupplevelser.

Får du ett plötsligt sug efter skog och mark är det bara att ta tunnelbanan till Nordmarka och gå på tur på hurtigt, norskt vis. Det stora skogsområdet ligger i hjärtat av staden, och Oslo är nog den enda staden i världen som kan skryta med en vild skog så pass nära citykärnan. Nordmarka är en upplevelse året om – vandra, fiska, åk skidor eller köp med en bulle och ät den på en stubbe och beundra omgivningarna.

T-banestation: Holmenkollen

Gröna Oslo

Urbana naturupplevelser
Oslo har en kompakt stadskärna som gör det lätt att ta sig fram till fots. Upptäck stadens flora och fauna genom att strosa i den vackra Vigelandsparken, världens största skulpturpark skapad av en enskild konstnär med över 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn av Gustav Vigeland (1869-1943).

Nobels gate 32

Gillar du svindlande höjder är en promenad på det spektakulära operahusets tak ett måste. Den norska naturen är till för alla, och operahuset som stod klart 2008 bygger på samma princip. Det är de norska konstnärerna Kristian Blystad, Kalle Grude och Jorunn Sannes som står bakom det marmortäckta taket med sina diskreta mönster. Det är en vacker yta, men den är till för att trampas på. Här har du milsvid utsikt över staden och Oslofjordens skärgård.

Kirsten Flagstads Plass 1

Missa inte heller ett besök på Naturhistoriska museet och Botaniska trädgården som med sina 35 000 växter, 7 500 arter och 150 tunnland trädgård är ett populärt turistmål och ett viktigt rekreationsområde för stadens befolkning. Inträde till trädgården är gratis.

Sars' gate 1

Shoppa schysst
Oslo har ett brett utbud butiker för den som vill konsumera mer hållbart. Gör ett stopp på härliga Mølleren Sylvia, en matbutik med ekologiska och närodlade produkter där mycket går att köpa på lösvikt för att motverka matsvinn och onödiga förpackningar. Här hittar du ett unikt utbud goda ostar, ägg, grönsaker och bröd från producenter som är i samklang med naturen och som gör en insats för ett hållbart jordbruk.

Hegdehaugsveien 12

Gör ett miljövänligt och trendigt val – shoppa secondhand. I det hippa och mysiga kvarteret Grünerløkka hittar du stadens vintagemecka. Stig in i Frøken Dianas salonger och inspireras av tjusiga 50- och 60-talsklänningar à la Hollywoodstjärna, och härliga smycken, väskor och hattar. Rimliga priser dessutom! Är du ute efter vintage från Louis Vuitton eller Chanel ska du styra din kos mot Velouria Vintage. Frossa i kläder, skor, väskor och accessoarer från 60-, 70- och 80-talet.

Frøken Dianas salonger, Markveien 56
Velouria Vintage, Thorvald Meyers gate 34

I butiken Naturens mangfold kan du förundras över naturens äldsta beståndsdelar – fossiler, mineraler, meteoriter och insekter. Här hittar du också expeditionskläder och annat som gör dig redo för Norges vildmark. Ta ett snack med mannen bakom detta universum, Rune Frøyland, som mer än gärna delar med sig av sin passion och sina kunskaper om natur, miljö och vetenskap.

Hagegata 1

 

 

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter