Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Ta nuet tillbaka! Expressguide i mindfulness

När livet snurrar fort och karriären går på högvarv kan nuet lätt glömmas bort. Ett sätt att bli mer aktivt närvarande och få bättre fokus är att öva sig i mindfulness. Ann Nilsson Ahnstedt från Minds Unlimited tipsar om en övning i 5 steg – PAUSA – som hjälper dig att ta nuet tillbaka.

PÅMINNELSE. Stanna upp i stunden för att rikta din uppmärksamhet till det som är just nu. Låt mobilen vara, koppla bort alla tankar på jobb och slå på sinnena. Ge din kropp full uppmärksamhet. Ta in alla dofter, synintryck och ljud.

ANDAS IN. Slappna av i kroppen och följ din andning precis som den är. Tänk på andningen som ett ankare som förankrar dig djupare i dig själv och tar dig tillbaka till nuet.

UPPMÄRKSAMHET. Rikta din uppmärksamhet mot hur din kropp känns, utan att ändra något eller döma – vilka tankar, spänningar och känslor är där? Kan du känna tyngden mot stolen? Fötterna mot golvet? Se nyfiket på om dina tankar är runt något som har hänt, något som ska/kan hända eller om de är i nuet.

SLÄPP TAGET. Låt pågående tankar passera utan att analysera dem. Släpp alla spänningar i kroppen. Släpp greppet om känslor och reaktioner, oro och anspänning. Upplev din närvaro här och nu – du behöver inte göra något i just detta ögonblick.

ANDAS UT. Låt andningen lämna kroppen med lite mer eftertryck, med en lätt suck. Målet är att släppa på de mentala, kroppsliga och känslomässiga spänningarna som ligger på. Ett ja! till att ge sig själv tid för återhämtning, till att bara vara – här och nu.

Tips! Något som också lindrar stress och oro är planering. Var ute i god tid så slipper du sista minuten-ångest och tråkiga överraskningar – ett hett tips när du ska ut och resa.


Text: Therese Johansson

Foto: Shutterstock

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter