Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Typ av resa

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Europas bästa julmarknader

Bästa sättet att peppa upp julstämningen är att boka in en resa till en riktigt bra julmarknad. Nästan alla städer i Europa har en, men vilka är egentligen mysigast och roligast att åka till? Här är de säkraste tipsen för att uppnå garanterad julkänsla.

London
Alla har väl åkt till London för att handla julklappar någon gång, men visste du att du kan byta ut hetsen och stressen på Oxford Street till något mycket trevligare? London Bridge City Christmas Market är stället för dig som vill vandra runt bland småbodar och köpa pynt till granen eller hemlagat godis. Massor med underhållning och livemusik håller stämningen på topp, och vill du gå all-in med pariserhjul, isbarer och Englands största utomhusskridskobana är Winter Wonderland i Hyde Park det oslagbara valet. En överdådig julmarknad med glitter, glühwein och marknadsstånd så långt ögat kan se. Alltihop till fri entré från 17 nov fram till 1 januari.


Prag
Prag är ett av Europas mest spännande resmål, och här hittar du julmarknader som är lite mysigare och lite mer genuina. Runt den stora, ljusbelamrade granen på torget i Gamla stan varvas hantverk, mjöd, bivaxljus och körsång med traditionell tjeckisk julmat och mera öl. På Vaclavplatsen hittar du ännu mer att äta, men också en bra chans att fynda julklappar som inte går att hitta någon annanstans. Prag har även flera mindre julmarknader där du kan göra fynd till lägre priser och mindre trängsel. Allt inramat av en fantastisk miljö med renässansbyggnader, medeltida kyrkor och pampiga slott. De största julmarknaderna har öppet mellan 2 december och 6 januari.


Edinburgh
Edinburgh är en dramatisk stad med ett mäktigt slott och vacker, medeltida stadskärna. De fantastiska shoppinggatorna och härliga pubstråken blir en perfekt inramning till den traditionella julmarknaden med tyskt tema som varje år växer fram längs Prince Street Gardens i hjärtat av staden. Här festar skottarna in julen med stora glas weissbier för att skölja ner bratwursten, potatisklimparna och det traditionella julbrödet. Du kan köpa handblåsta julgranskulor och allt som hör julen till, men i Edinburgh är det framför allt gemytet som gäller. Marknaden är öppen från 17 november till 5 januari.


Strasbourg
Här hittar du Frankrikes äldsta julmarknad. Det är också en av världens äldsta. Ända sedan 1570 har folk vallfärdat till den vackra staden för att charmas av dekorationerna och ljusen bland trästugorna som ligger samlade runt den stora katedralen i stadskärnan. Här är nivån hög både på hantverk och underhållning med konserter, julkörer och evenemang. Gillar du mat blir du inte heller besviken, marknaden badar i vin chaud, bredele-kakor och fantastiska korvar ackompanjerade av den obligatoriska surkålen. En riktig klassiker som är öppen från 23 november till 30 december.


Berlin
Berlin är fortfarande en av Europas hippaste städer, och berlinarna älskar sina julmarknader. Här finns det över 60 marknader, så du kan vara säker på att hitta en som passar dig. Berlins marknader bjuder på tyska traditioner, sprödglaserade äpplen och Berliner currywürst. Varva den svindlande blandningen av krimskrams, hantverk och bitar av muren med ett glas glühwein i vilket gathörn som helst. Tröttnar du kan du alltid julhandla i berömda KaDeWe, Berlins mest kända varuhus som överträffar sig självt varje jul. De flesta julmarknader pågår från 26 november till 30 december.


Wien
Den här staden hör också till veteranerna när det kommer till julmarknader. Wienarna älskar att besöka julmarknader, klä sig i päls och dricka glühwein. Vid Rådhusplatsen förvandlas parken runt stadshuset till en sagovärld med guldblad, jättegodis och glittrande stjärnor i träden. Och på den fantastiska julmarknaden framför det overkligt vackra barockslottet Belvedere kan du växla mellan underhållningen utomhus och slottets fantastiska konstsamlingar. I år håller de flesta av Wiens julmarknader öppet mellan 24 november och 26 december.

Text: Johan Lindman
Foto: Getty Images

 

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter