Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Typ av resa

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Hyr ditt semesterboende utomlands

Varför inte skippa hotellet i år och hyr ett hus eller en lägenhet att bo i på semestern? Här får du några tips om vad som är viktigt att tänka på och vad du bör se upp med när du hyr ditt semesterboende utomlands.

Eller direkt av ägaren?
Du kan spara pengar genom att hyra direkt av en privat uthyrare, men då är det viktigt att se till att allt är i ordning innan du reser iväg. Om ditt boende inte är vad bilderna utlovat och du inte kommer överens med uthyraren har du ingenstans att vända dig för att få hjälp.


Lägenhet eller hus?
Storleken gör skillnad så klart, och ett hus är oftast dyrare. Men tänk på att om ni är flera familjer eller några vänner som går ihop och hyr tillsammans blir kostnaden ofta billigare än hotellrum till alla. En annan fördel med hus är möjligheten till en egen pool eller en trädgård som inbjuder till grillning på kvällarna. Att hyra en lägenhet är för det mesta lite billigare, men också bekvämt eftersom bostaden då oftast ligger i en by eller stad där du har nära till butiker, restauranger och andra nöjen. Då kanske du slipper hyra bil.


Boka via förmedling?
För många känns det tryggast att boka via någon av de etablerade förmedlingarna. Det kan göra det lättare att få hjälp med eventuella problem, men det är ändå viktigt att du tar reda på vilket ansvar förmedlingen tar. Glöm inte att läsa på regler och information så att du vet vad som gäller. Titta gärna efter kvalitetsstämplar, medlemskap i branschorganisationer eller samarbete med turistorganisationer.
 

Innan du bokar
Håll dig kritisk. Lita inte blint på bilder och beskrivningar. Hur ser annonsen ut, är kalendern uppdaterad? Titta efter recensioner och kontakta personer som tidigare har hyrt stället du är intresserad av. Det lönar sig också att lägga lite tid på att kontrollera adressen och omgivningarna via någon karttjänst på nätet.

Ta kontakt med uthyraren och använd ditt sunda förnuft, är det här en person du känner att du kan lita på? Om han eller hon uppger sig bo utomlands och vill att ni ska använda anonyma betaltjänster, avstå direkt. Om du känner dig osäker, be om referenser. 
 

Viktiga detaljer
Ta alltid reda vad som ingår, så vet du vad du behöver ta med dig och slipper tråkiga överraskningar när ni kommit fram. Det krävs ofta en deposition, ta reda på hur långt innan den måste betalas. Kolla vem som ansvarar för eventuella skador, och om hyrestiden innehåller några förpliktelser om hus- eller trädgårdsunderhåll. Se till att det finns en kontaktperson för eventuella frågor som kan dyka upp.
 

Alltid skriftligt kontrakt
Begär alltid ett skriftligt kontrakt innan du betalar, då kan du gå igenom alla villkor och diskutera det du undrar över för att undvika onödiga överraskningar i efterhand. Kontraktet är också helt avgörande om du skulle hamna i konflikt med uthyraren. Var inte rädd för att ställa frågor, och var tydlig med dina önskemål så kan du undvika onödiga missförstånd redan från början.

Kort sagt, använd förnuftet och var inte rädd för att ställa dumma frågor. Då kan semesterboendet bli vägen till en riktig drömsemester.

Text: Johan Lindman
Foto: Getty Images

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter