Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Expressguide till nya resetrenden: Bleisure

Känns längtan efter sommarsemestern outhärdlig? Smygstarta genom att boka in en affärsresa där du förenar nytta med nöje. – Bleisure har blivit en trend bland annat tack vare den tekniska utvecklingen, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Har du hört talas om bleisure? Begreppet är en sammanslagning av ”business” och ”leisure”, engelskans ord för affärer och fritid, och är en resetrend på frammarsch. Precis som namnet antyder innebär bleisure att du kombinerar affärsresan med andra aktiviteter, till exempel genom att ta ett par dagars semester för att hinna upptäcka staden på egen hand eller med familjen.

– Bleisure har blivit en trend bland annat tack vare den tekniska utvecklingen, som är en förutsättning för att jobba nästan var som helst och sudda ut gränserna mellan arbete och fritid. Det hänger ihop med fenomen som aktivitetsbaserade arbetsplatser och att vi kollar jobbmejlen på kvällar och helger, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Sociala faktorer bidrar också till bleisure-trenden, menar Stefan:

– I många av de jobb där det ingår mycket resande, som säljjobb och kreativa yrken, förväntas du bidra med dig själv och din personlighet i väldigt stor utsträckning. För att kunna göra det behöver du fylla på med saker som gör att du blir du – och genom bleisure får du massor av inspiration och motivation. Jag är själv på resande fot under stora delar av året och måste hela tiden fylla på för att växa som person och kunna ge av mig själv.

Begreppet bleisure började dyka upp i sociala medier och på amerikanska businessajter för några år sedan. I fjol blev det allt mer förekommande och 2016 har förutspåtts bli året då trenden får sitt stora genomslag.

– Bleisure är fortfarande en tidig trend, så vi får se exakt vart den tar vägen. Den påminner lite om en annan resetrend, glamping (glamourös camping, reds. anm.), som medierna älskar att skriva om och folk älskar tanken på att testa – men frågan är hur många som verkligen hakar på. På individnivå kommer vi definitivt att se bleisure-resande bland svenskarna, men jag tror inte på någon större samhällsströmning, avslutar Stefan.

Citat: ”Bleisure ger dig massor av inspiration och motivation.”
 

Text: Josefin Svenberg
Foto: Shutterstock & Kristofer Samuelsson

Stefans tre tips för bleisure-resan

1. Prata, prata, prata

”Mitt bästa verktyg för att få inspiration och nya infallsvinklar är att samtala med nya människor. Jag pratar hela tiden när jag är ute och reser – det kan börja med att jag frågar någon vilket som är stans bästa fik är eller var man kan köpa roliga hattar.”

2. Sätt tydliga gränser

”Inför resan bör du bestämma när du ska arbeta och när du ska ägna dig åt privata nöjen. Ska du ha autosvar på mejlen eller inte? Baksidan med bleisure är att det kan vara svårt att sätta ett slut på jobbet. Med tydliga gränser undviker du onödig stress.”

3. Håll kontakten

”Ha kontinuerliga avstämningar både med din familj och med jobbet. Det kan vara svårt för arbetsgivaren att veta exakt hur mycket du arbetar när du är utomlands, därför är det bra att stämma av så att ni är på samma nivå.”

Expressguider

Hyr ditt semesterboende utomlands
Bästa brunchen i Stockholm
Bästa tipsen för mindre jetlag
Fyra heta resmål för både sol och skidor
Mysiga vinteraktiviteter i Stockholm
10 svenska dialektord att hålla koll på
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter