Vi använder oss av cookies vid ditt besök på vår webbsida. Cookies är en liten textfil som webbsidan du besöker begär att få spara på din dator eller mobila enhet. Läs mer...

Köp biljetter

Vuxen
Barn 8-17 år
Ungdom 18-25 år

Resdag

Resdag

Typ av resa

Rabattkod/ Värdebeviskod

Ändra bokning

Bokningsnummer

Användarnamn (e-post)

Registrera / fyll på ditt resekort

Båtluffa i Kroatien

Om du gillar att båtluffa är Kroatien ett paradis. Landet har en vacker skärgård i Adriatiska havet med mer än tusen öar, och det är både billigt och enkelt att ta sig fram mellan öarna.

Billiga färjor
Att åka färja i Kroatien är billigt, en tur som tar upp mot två timmar kostar under hundralappen. Det finns ofta fler konkurrerande färjeföretag och det är enkelt att hålla koll på både tider och avgångar. Från slutet på juni fram till september är det sommartabell som gäller och då går det också fler avgångar. Kom ihåg att det inte finns sittplatsreservationer, så det lönar sig att vara på plats i god tid innan avgång.


Boka boendet
Under högsäsong kan hotellen snabbt bli fullbokade, speciellt på de mindre öarna. Därför kan det vara smart att boka boende innan du ger dig i väg. Gör upp en resplan hemma i lugn och ro så slipper du stressa på plats.


Fem favoriter
Med så mycket att välja mellan kan det bli svårt att bestämma sig. Men ta det bara lugnt, med Split som utgångspunkt har vi valt ut fem säkra kort i den kroatiska övärlden.


Hvar
Hvar är både en av Kroatiens största öar, och namnet på öns eleganta stad som lockar rika och berömda både från Kroatien och grannländerna med fest och soldränkta stränder. I juli doftar hela Hvar lavendel när haven av lila blommor slår ut. Ön har massor av stränder, men de bästa baden hittar du om du tar båten ut till någon av Pakleniöarna söder om staden Hvar.


Bra?
Bara 50 minuter med färja från Split ligger Bra? som är den största ön i den kroatiska skärgården. Inte så flashig som Hvar, men med en rik historia, fantastiska olivodlingar, dramatiska sluttningar med hisnande vyer och pittoreska byar. Här hittar du dessutom Zlatni Rat, Kroatiens mest fotograferade strand, på södra delen av ön.


Silba
Den perfekta ön för att stressa av. På den lilla sömniga ön Silba finns inga bilar och inga hotell. Under högsäsong från mitten juli till slutet av augusti finns det inte ens cyklar att hyra, det är bara att gå dit du vill i din egen makliga takt. Här kan du hyra en lägenhet eller ett hus för att varva ner ordentligt.


Korčula
Grekerna som först anlände till den här ön blev så tagna av de täta, mörka skogarna att de döpte den till Korkyra Melaina, eller Svarta Korčula. Staden Korčula brukar kallas Lilla Dubrovnik, och när man promenerar genom de medeltida gränderna är det lätt att förstå varför. Ön är berömd för sitt vita vin och de förtrollande skogarna finns fortfarande kvar.


Rab
Rab sattes på kändiskartan 1934 då Edward VIII tog sin nya fru Wallis Simpson till ön, enligt legenden slängde han av sig sina kläder för att bada naken i det klara, turkosa vattnet och startade på samma gång ryktet om Rab som en nudistvänlig ö. Rab är känd för sina fantastiska sandstränder som svalkas av mistralvinden och sin lugna, pittoreska men ändå rustika stämning.

Skribent: Johan Lindman
Bildkälla: Getty Images
 

Expressguider

Flyga med Fido
Europas bästa julmarknader
Värm upp dig i storstan
Fyra perfekta städer för en mini-weekend
Skaldjurskalas utomlands
Våra bästa utlandsloppisar!
Till hela listan Expressguider
Dela: Facebook Twitter